Sörtésztában sült hal zöldborsópürével és házi majonézes coleslaw salátával

Megosztás:

A brit klasszikus, ami a hal talán egyik legszebb elkészítési formája.

Hozzávalók

  • 200 g finomliszt
  • 100 g keményítő
  • 1 csomag sütőpor (12 g-os kiszerelés)
  • 0.5 tk fűszerpaprika
  • 0.5 tk só
  • 0.5 tk bors
  • 500 ml hideg sör

A halhoz

  • 600 g fagyasztott tőkehalfilé
  • bő étolaj a sütéshez

A borsópüréhez

  • 500 g fagyasztott zöldborsó
  • 70 g vaj
  • víz
  • 0.5 csokor petrezselyem

A coleslaw salátához

  • 1 db tojássárgája
  • 1 ek citromlé
  • 1 ek mustár
  • bors
  • 300 ml étolaj
  • 2 ek porcukor
  • 300 g káposzta
  • 200 g répa
  • 1 fej vöröshagyma (100 g/fej)

Elkészítés

  1. A fish and chips lényege a bunda, így kezdésként kikeverjük a száraz hozzávalókat, azaz a lisztet, a keményítőt, a sütőport, a paprikát, a sót és a borsot, majd fokozatosan adagolva, egy habverővel kevergetve hozzákeverjük a jéghideg sört.

  2. A kész tésztát a hűtőbe tesszük, ugyanis akkor lesz megfelelően ropogós a tészta, ha elég hideg sütéskor a massza.

  3. A halat szükség esetén akkorára  formázzuk, hogy a serpenyőben kényelmesen elférjenek a szeletek. Sózzuk, majd szárazra töröljük és a lehűlt masszába mártjuk őket.

  4. Lecsöpögtetjük a felesleges bundát, és közepesen forró olajban ropogósra sütjük. Ha nem elég meleg a zsiradék, akkor a bunda nem lesz megfelelő, könnyen le tudja dobni a hal, míg túl forró olaj esetén megég. Célunk egy ropogós, aranybarna külső, ami teljesen átsült halat rejt. A sütési időt a halszeletek vastagsága nagyban befolyásolja.

  5. Egy kisebb lábasba borítjuk a borsót és a vajat, és felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Sózzuk, forrástól számított 5 percig főzzük, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, majd lekapcsoljuk alatta a tüzet, és krémesre turmixoljuk. Ha teljesen homogén pürét szeretnénk, a masszát átpasszírozzuk egy szitán, viszont darabosan autentikus.

  6. A coleslaw salátához a tojássárgáját, a citromlevet, a mustárt, a sót és a borsot egy habverővel elkeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett apránként hozzáadagoljuk az olajat. Ha jól dolgozunk, házi majonézt kell kapnunk, amit édesítünk a porcukorral, majd a legyalult zöldségekhez keverjük.

  7. A ropogósra sült halat papírtörlőre helyezzük, majd forrón tálaljuk a zöldborsópürével és a coleslaw salátával.

Forrás: SK

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük