A szivárványos pisztráng omega-3 zsírsavszintézisének genetikai háttere

Megosztás:

Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) kutatói felfedezték, hogyan alakítja át a szivárványos pisztráng a növényi olajokat esszenciális omega-3 zsírsavakká, EPA-vá és DHA-vá.

A szivárványos pisztráng, más lazacfélékhez hasonlóan, korlátozottan képes az omega-3 zsírsavak bioszintézisére a lenmagban és a repcében található alfa-linolénsavhoz hasonló növényi olajokból. Ez a tanulmány, ellentétben másokkal, amelyek a szivárványos pisztráng omega-3 bio-szintézisére gyakorolt étrendi hatásokra összpontosítanak, részletes genetikai elemzést is tartalmaz, különös tekintettel a zsírsavkötő fehérjékre (FABP). Ez lehetővé teszi a halak genetikájának és étrendjének a lipidanyagcserére gyakorolt kölcsönhatásának mélyebb megértését.

Az Idaho államban végzett vizsgálat a fehérje expressziójának különbségeit vizsgálta a pisztrángok különböző csoportjai között. A kutatók megállapították, hogy e fehérjék magas szintje közvetlenül összefügg a halak fokozott képességével a növényi olajok omega-3 zsírsavakká történő átalakítására, amelyek kulcsfontosságúak az emberi egészség szempontjából.

Ez a felfedezés megnyitja az utat a pisztrángok genetikai szelekciós tervei előtt, amelyek célja a növényi olajok omega-3-má történő átalakítására való képességük javítása, csökkentve ezzel a magas halolaj-tartalmú étrendtől való függőséget.

Ez a stratégia a takarmányozási költségek csökkentéséhez is vezethet, miközben fenntartja az akvakultúra-termékek fogyasztóinak egészségügyi előírásait.

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük