A szivárványos pisztráng omega-3 zsírsavszintézisének genetikai háttere

Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) kutatói felfedezték, hogyan alakítja át a szivárványos pisztráng a növényi olajokat esszenciális omega-3 zsírsavakká, EPA-vá és DHA-vá.
A szivárványos pisztráng, más lazacfélékhez hasonlóan, korlátozottan képes az omega-3 zsírsavak bioszintézisére a lenmagban és a repcében található alfa-linolénsavhoz hasonló növényi olajokból. Ez a tanulmány, ellentétben másokkal, amelyek a szivárványos pisztráng omega-3 bio-szintézisére gyakorolt étrendi hatásokra összpontosítanak, részletes genetikai elemzést is tartalmaz, különös tekintettel a zsírsavkötő fehérjékre (FABP). Ez lehetővé teszi a halak genetikájának és étrendjének a lipidanyagcserére gyakorolt kölcsönhatásának mélyebb megértését.
Az Idaho államban végzett vizsgálat a fehérje expressziójának különbségeit vizsgálta a pisztrángok különböző csoportjai között. A kutatók megállapították, hogy e fehérjék magas szintje közvetlenül összefügg a halak fokozott képességével a növényi olajok omega-3 zsírsavakká történő átalakítására, amelyek kulcsfontosságúak az emberi egészség szempontjából.
Ez a felfedezés megnyitja az utat a pisztrángok genetikai szelekciós tervei előtt, amelyek célja a növényi olajok omega-3-má történő átalakítására való képességük javítása, csökkentve ezzel a magas halolaj-tartalmú étrendtől való függőséget.
Ez a stratégia a takarmányozási költségek csökkentéséhez is vezethet, miközben fenntartja az akvakultúra-termékek fogyasztóinak egészségügyi előírásait.
2025. május 17.
Sok horgász nem is tudja, pedig tilos!
2025. május 16.
Újabb különleges telepítés
2025. május 16.
Pontyóriások a Tisza-tavon
2025. május 15.
Rántott hal sütőben sütve
2025. május 15.