Egészben sült aranydurbincs

Hozzávalók (2 adaghoz)
A durbincssütéshez
-
800 g hal (2 egész aranydurbincs)
-
1 db citrom (kezeletlen héjú)
-
8 gerezd fokhagyma
-
1 csokor kakukkfű
-
1 csokor zsálya
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
5 ek olívaolaj
-
200 g parázskrumpli
-
10 dkg koktélparadicsom (2 közepes fürt)
Elkészítés
- A krumplit feltesszük sós vízben főzni, majd amikor már félig megpuhult, leszűrjük és szárazra töröljük. A koktélparadicsomot megmossuk, de a száron hagyjuk a szemeket.
- A konyhakész durbincsok bőrét papírtörlővel teljesen szárazra töröljük, hasukat egy kicsit jobban kibontjuk, hogy könnyebb legyen a töltésük. A hasüreget sózzuk, borsozzuk, majd alulra pár szál kakukkfüvet és zsályát helyezünk, erre mehet 2 gerezd fokhagyma, majd 3 karika citrom. Ezt kövesse újabb 2 fokhagyma és a zöldfűszerek.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra (hőlégkeveréssel), majd alaposan kiolajozunk egy nagyobb sütőedényt. Sütőrácson is süthetjük a halat, így még ropogósabb lesz a bőre (csak arra figyeljünk, hogy tiszta, alaposan keolajozott rácsot használjunk. Ilyenkor a zöldségek külön sülnek, a hal alatt egy tepsin.) Belefektetjük a két durbincsot, amelyek bőrére további olajat csorgatunk, majd megsózzuk. A krumplit elkeverjük egy tálban sóval és olajjal, majd elrendezzük a halak körül.
- A tepsi mehet is a sütőbe, nagyjából 20 perc kell a halaknak, hogy teljesen átsüljenek. Az utolsó 10 percben a paradicsomot is a tepsire tesszük, így nem fog teljesen szétfőni. A 20 perc leteltével felső grillezésre kapcsolunk, és 200 fokon pár perc alatt rápirítunk a halakra.
- A durbincsot azon melegében tálaljuk krumplival, paradicsommal, friss zöldsalátával és citrommal.
Forrás: Nosalty
2025. szeptember 14.
Egészben sült aranydurbincs
2025. szeptember 14.
Komplex képet festett a Balaton helyzetéről Szári Zsolt
2025. szeptember 13.
Tonhalkrémes tortillaszendvics
2025. szeptember 13.
Levegőztetéssel védekeznek a halpusztulás ellen a gyulai Élővíz-csatornán
2025. szeptember 13.
Csónakból csapták be a behemót balint az RSD-n
2025. szeptember 12.