Egészben sült aranydurbincs

Megosztás:

Hozzávalók (2 adaghoz)

A durbincssütéshez

  • 800 g hal (2 egész aranydurbincs)
  • 1 db citrom (kezeletlen héjú)
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kakukkfű
  • 1 csokor zsálya
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 5 ek olívaolaj
  • 200 g parázskrumpli
  • 10 dkg koktélparadicsom (2 közepes fürt)

Elkészítés

  1. A krumplit feltesszük sós vízben főzni, majd amikor már félig megpuhult, leszűrjük és szárazra töröljük. A koktélparadicsomot megmossuk, de a száron hagyjuk a szemeket.
  2. A konyhakész durbincsok bőrét papírtörlővel teljesen szárazra töröljük, hasukat egy kicsit jobban kibontjuk, hogy könnyebb legyen a töltésük. A hasüreget sózzuk, borsozzuk, majd alulra pár szál kakukkfüvet és zsályát helyezünk, erre mehet 2 gerezd fokhagyma, majd 3 karika citrom. Ezt kövesse újabb 2 fokhagyma és a zöldfűszerek.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (hőlégkeveréssel), majd alaposan kiolajozunk egy nagyobb sütőedényt. Sütőrácson is süthetjük a halat, így még ropogósabb lesz a bőre (csak arra figyeljünk, hogy tiszta, alaposan keolajozott rácsot használjunk. Ilyenkor a zöldségek külön sülnek, a hal alatt egy tepsin.) Belefektetjük a két durbincsot, amelyek bőrére további olajat csorgatunk, majd megsózzuk. A krumplit elkeverjük egy tálban sóval és olajjal, majd elrendezzük a halak körül.
  4. A tepsi mehet is a sütőbe, nagyjából 20 perc kell a halaknak, hogy teljesen átsüljenek. Az utolsó 10 percben a paradicsomot is a tepsire tesszük, így nem fog teljesen szétfőni. A 20 perc leteltével felső grillezésre kapcsolunk, és 200 fokon pár perc alatt rápirítunk a halakra.
  5. A durbincsot azon melegében tálaljuk krumplival, paradicsommal, friss zöldsalátával és citrommal.

Forrás: Nosalty

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük