Egyre csökken Európában a halfogyasztás

Egy friss uniós felmérés szerint egyre kevesebb európai fogyaszt halat, és ha mégis vásárolnak, akkor is inkább az olcsóbb, fagyasztott vagy konzerv változatokat részesítik előnyben.
Magyarországon nőtt ugyan a halfogyasztás az elmúlt években, de még így is az uniós rangsor végén kullogunk.
Az Európai Bizottság által végzett legutóbbi Eurobarométer-felmérés rávilágít a változó táplálkozási trendekre és fogyasztói szokásokra. A felmérés szerint 2021 óta 6 százalékponttal, 58%-ra csökkent azoknak az európaiaknak a száma, akik havonta legalább egyszer fogyasztanak otthon halat vagy egyéb akvakultúra-terméket.
Hasonlóképpen, a felmérés szerint 4 százalékponttal csökkent azon európaiak aránya, akik hetente legalább egyszer vásárolnak halat (23%), és 4 százalékponttal nőtt azon fogyasztók aránya, akik soha nem esznek halat (15%). Az is változott, hogy a fogyasztók mit vesznek figyelembe halvásárláskor ‒ az ár, mint legfontosabb tényező, ma már megelőzi a megjelenést. Több fagyasztott és konzervált terméket adnak is el, mint frisset. A környezeti és etikai hatások továbbra is a legkevésbé figyelembe vett tényező a termékválasztás során ‒ a fogyasztók mindössze 17%-a számára ez a fő szempont. 2021 óta pedig a vadon fogott termékek előnyben részesülnek, szemben a gazdaságban nevelt termékekkel.
Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás a 2013-ban mért 5,7 kilogrammról 2024-re 6,7 kilogrammra emelkedett, ezzel azonban hazánk még mindig az uniós rangsor végén helyezkedik el.
A javulásban egyébként jelentős szerepet játszottak az agrártárca intézkedései, például a haltermékek áfájának 5%-ra való csökkentése, illetve a Ma-Hal és az AMC halfogyasztást népszerűsítő kampányai, amelyek 2013 és 2020 között 24%-kal növelték a halfogyasztást. Az agrármarketingre és promócióra 2020 után 700 millió forintot fordítottak, a kampányok pedig 2027-ig folytatódnak.
2025. április 29.
Matula bácsi, nádbotok, Sokol rádió – nosztalgia és fogás egy helyen
2025. április 28.
Hahó, az idő sokba kerül, hát akkor miért pazaroljuk?
2025. április 28.
Május 1-jén indul a balatoni ragadozó-szezon
2025. április 26.
A szivárványos pisztráng omega-3 zsírsavszintézisének genetikai háttere
2025. április 25.
Az „Ifjúsági horgászviadal” pályázat eredményhirdetése
2025. április 25.