Kedgeree – rizses egytálétel brit recept szerint

Megosztás:

Aki szereti a füstölt halat, a curryt és a rizst, annak tökéletes választás lesz ez a klasszikus, brit recept, amit ők csak úgy hívnak, hogy kedgeree.

Ez az étel akár villásreggelire, akár ebédre, de vacsorára is tökéletes választás lehet. A már említett rizs, hal és curryfűszer mellett pedig a tojás dob rajta még egyet.

Hozzávalók 6 személyre

  • 5 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kk. kardamom
  • negyed tk. kurkuma
  • 1 kis darab fahéjrúd
  • 2 db babérlevél
  • 45 dkg basmati rizs
  • 1 liter csirke- vagy halalaplé
  • 75 dkg füstölt tőkehalfilé
  • 3 db tojás
  • 3 ek. friss petrezselyem
  • 1 db citrom (a díszítéshez)
  • ízlés szerint só, bors

Elkészítési idő: 45 perc – Előkészítési idő: 10 perc

Elkészítés:

Vegyünk elő egy nagyobb méretű serpenyőt vagy wokedényt. A vöröshagymát aprítsuk fel. Olvasszuk fel az edényben a vajat, majd dobjuk rá a felaprított hagymát, kb. 10 percig pároljuk. Adjuk hozzá az őrölt kardamomot, a kurkumát, a fahéjat és a babért, majd főzzük őket kb. 5-10 percig. A basmati rizst mossuk át, majd adjuk hozzá az alaphoz, és alaposan keverjük össze, hogy a fűszeres szaft teljesen bevonja a rizsszemeket. Ezt követően adjuk hozzá az alaplevet, fél teáskanál sót, és újra keverjük át az egészet. Ha ezzel is megvolnánk, tegyünk rá fedőt, vegyük le a lángot egészen alacsonyra, majd hagyjuk főni az egészet kb. 10-12 percig. Amíg a rizs fő, egy másik serpenyőben forraljunk fel 1-2 dl vizet. Adjuk hozzá a füstölt halat, és pároljuk 5 percig, vagy amíg a hal meg nem fő. Ha a hal is elkészült, vegyük ki egy tányérra, és hagyjuk kihűlni.

A 3 tojást főzzük meg keményre. Ez kb. 10 perc, forrástól számítva. Ha a tojások is megfőttek, és kihűtöttük azokat is, akkor pucoljuk meg és vágjuk fel gerezdekre.

A kihűlt halat villával nyomkodjuk szét, hogy félig pépes állagú legyen.  Az időközben elkészült rizst vegyük le a tűzről. Szedjük ki belőle a fahéjdarabot és a babérleveleket. Adjuk hozzá a halat, picit forgassuk össze, majd mehetnek bele a tojásgerezdek is.  Ha már minden a serpenyőben van, fedő alatt melegítsük fel, max. 3-5 perc alatt. Amint az étel kellemesen felmelegedett, adjuk hozzá a felaprított petrezselymet is, illetve ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

A tányérok szélére tegyünk 1-1 gerezd citromot, illetve még utánhinthetjük némi petrezselyemmel is, attól függően, hogy ki hogyan szereti.

Az ételt melegen tálaljuk.

Forrás: SóBors

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük