Lazacsteak paprikás mártással
A lazacsteak paprikás mártással egy olyan fogás, amivel nagyot villanthattunk a család és a barátok előtt!
Hozzávalók 4 főre
- 800 g lazacfilé
- só, bors
- 4 ek étolaj
- 100 g vaj
A mártáshoz
- 1 db tv-paprika (80 g/db)
- 2 ek étolaj
- 1 fej vöröshagyma (120 g/db)
- 1 db paradicsom (90 g/db)
- só, bors
- 1 l víz
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 csipet őrölt kömény
- 3 gerezd fokhagyma
- 150 g tejszín
- 50 g vaj
- 300 g tejföl
A tálaláshoz
- pár szál kapor
- ½ db citrom héja
- 4 adag krumplipüré
Első lépésként a lazacot kiszálkázzuk, és a vékony, nem annyira szép részeket eltávolítjuk róla, majd négy egyforma szeletre vágjuk.
Lazacsteak mártás:
A paprikát nagyobb kockákra vágjuk, és szárazon elkezdjük lepirítani egy lábasban. Ha kicsit megpirult, hozzáadjuk az olajat és a finomra vágott vöröshagymát. Egy perc pirítás után rádobjuk a felkockázott paradicsomot is. Nagy lángon lepirítjuk a zöldségeket, közben sózzuk, borsozzuk, és ha szükséges, pótoljuk alatta az olajat.
Mikor alaposan lepirultak a zöldségek, öntünk alá egy kevés vizet, és megszórjuk fűszerpaprikával. Meghintjük köménnyel és beletesszük a szeletelt fokhagymát, és ha a víz elpárolgott, újra felöntjük. Ezt még egyszer megismételjük, hogy jó szaftos alapot kapjunk, majd hozzáadjuk a halról leszedett apró darabokat. Felöntjük a maradék vízzel. 15 percig főzzük, majd egy turmixgépben krémesre zúzzuk a tejszínnel és a felkockázott hideg vajjal.
Visszaöntjük a lábasba, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a tejfölt. Folyamatos kevergetés mellett kiforraljuk és félretesszük.
Lazacsteak serpenyőben sütve:
A lazacszeleteket sózzuk, borsozzuk, és egy serpenyőben, nagy lángon elősütjük a bőrös oldalát egy kevés olajon. Mellédobunk egy kocka vajat, és meglocsolgatjuk a halat a felolvadt vajjal. Berakjuk a 180 fokra előmelegített sütőbe serpenyővel együtt, készültségi foktól függően 8-12 percre, majd a paprikás mártással és krumplipürével tálaljuk. A tetejére durvára vágott kaprot teszünk, és reszelünk rá egy kevés citromhéjat.
- Elkészítési idő: 1 óra
- Sütési idő: 8-12 perc
Forrás: SK
- Milliós kár a Lupa-tavon: így indult a horgászverseny
- Balatoni akció: tetten ért orvhalász a Tihanyi-félszigetnél
- Busa- és törpeharcsa-eladás a Körösvidéken: időpontok és tudnivalók
- Vízbe csúszott és meghalt egy horgász Lillafüreden
- Inváziós törpeharcsát célzó halászat indult Csongrád megyében
- Nem mindennapi kapás a Kákafoki-holtágon: 2 méteres harcsa
2025. november 23.
Idegenhonos halfajok a hazai vizekben: halkutatók legfrissebb eredményei
2025. november 23.
Ritka fogás a Ráckevei-Soroksári Dunában: 31 hónap után újra vágótok
2025. november 23.
Fatuskók és pontyok tánca: absztrakt minták a kiszáradt tóban
2025. november 22.
Süllőtelepítés a Balatonban
2025. november 22.
Hatalmas csukát fogott Ficzere István a saját tavából
2025. november 22.