Lazacsteak paprikás mártással

A lazacsteak paprikás mártással egy olyan fogás, amivel nagyot villanthattunk a család és a barátok előtt!
Hozzávalók 4 főre
- 800 g lazacfilé
- só, bors
- 4 ek étolaj
- 100 g vaj
A mártáshoz
- 1 db tv-paprika (80 g/db)
- 2 ek étolaj
- 1 fej vöröshagyma (120 g/db)
- 1 db paradicsom (90 g/db)
- só, bors
- 1 l víz
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 csipet őrölt kömény
- 3 gerezd fokhagyma
- 150 g tejszín
- 50 g vaj
- 300 g tejföl
A tálaláshoz
- pár szál kapor
- ½ db citrom héja
- 4 adag krumplipüré
Első lépésként a lazacot kiszálkázzuk, és a vékony, nem annyira szép részeket eltávolítjuk róla, majd négy egyforma szeletre vágjuk.
Lazacsteak mártás:
A paprikát nagyobb kockákra vágjuk, és szárazon elkezdjük lepirítani egy lábasban. Ha kicsit megpirult, hozzáadjuk az olajat és a finomra vágott vöröshagymát. Egy perc pirítás után rádobjuk a felkockázott paradicsomot is. Nagy lángon lepirítjuk a zöldségeket, közben sózzuk, borsozzuk, és ha szükséges, pótoljuk alatta az olajat.
Mikor alaposan lepirultak a zöldségek, öntünk alá egy kevés vizet, és megszórjuk fűszerpaprikával. Meghintjük köménnyel és beletesszük a szeletelt fokhagymát, és ha a víz elpárolgott, újra felöntjük. Ezt még egyszer megismételjük, hogy jó szaftos alapot kapjunk, majd hozzáadjuk a halról leszedett apró darabokat. Felöntjük a maradék vízzel. 15 percig főzzük, majd egy turmixgépben krémesre zúzzuk a tejszínnel és a felkockázott hideg vajjal.
Visszaöntjük a lábasba, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a tejfölt. Folyamatos kevergetés mellett kiforraljuk és félretesszük.
Lazacsteak serpenyőben sütve:
A lazacszeleteket sózzuk, borsozzuk, és egy serpenyőben, nagy lángon elősütjük a bőrös oldalát egy kevés olajon. Mellédobunk egy kocka vajat, és meglocsolgatjuk a halat a felolvadt vajjal. Berakjuk a 180 fokra előmelegített sütőbe serpenyővel együtt, készültségi foktól függően 8-12 percre, majd a paprikás mártással és krumplipürével tálaljuk. A tetejére durvára vágott kaprot teszünk, és reszelünk rá egy kevés citromhéjat.
- Elkészítési idő: 1 óra
- Sütési idő: 8-12 perc
Forrás: SK
- Megjelent a Magyarország halfaunája című könyv második kiadása
- Hal fárasztása közben halt meg a horgász
- Sosem találja ki, hogyan fogtak amurt Dunakeszin!
- Eltűnt egy fiatal halkutató a Hortobágy-Berettyón történt csónakbalesetben
- Hajrájához ért az év horgásza verseny nevezési szakasza!
- Balatoni haltelepítési beszámoló
2025. október 5.
Harcsafilé kókusztejes lime mártással, rizstésztával
2025. október 5.
Ifjú tehetség akasztotta a pontyfogó verseny legnagyobb halát
2025. október 5.
Egylépcsőben hajtják végre a Tisza-tó téli leürítését
2025. október 4.
Tonhalas wrap pikáns joghurtos öntettel
2025. október 4.
Titkos csalival fogtak tórekordharcsát a Passion Lake-en
2025. október 4.