Lazacsteak paprikás mártással

Megosztás:
Forrás: SK

A lazacsteak paprikás mártással egy olyan fogás, amivel nagyot villanthattunk a család és a barátok előtt!

Hozzávalók 4 főre

  • 800 g lazacfilé
  • só, bors
  • 4 ek étolaj
  • 100 g vaj

A mártáshoz

  • 1 db tv-paprika (80 g/db)
  • 2 ek étolaj
  • 1 fej vöröshagyma (120 g/db)
  • 1 db paradicsom (90 g/db)
  • só, bors
  • 1 l víz
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 csipet őrölt kömény
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 150 g tejszín
  • 50 g vaj
  • 300 g tejföl

A tálaláshoz

  • pár szál kapor
  • ½ db citrom héja
  • 4 adag krumplipüré

Első lépésként a lazacot kiszálkázzuk, és a vékony, nem annyira szép részeket eltávolítjuk róla, majd négy egyforma szeletre vágjuk.

Lazacsteak mártás:

A paprikát nagyobb kockákra vágjuk, és szárazon elkezdjük lepirítani egy lábasban. Ha kicsit megpirult, hozzáadjuk az olajat és a finomra vágott vöröshagymát. Egy perc pirítás után rádobjuk a felkockázott paradicsomot is. Nagy lángon lepirítjuk a zöldségeket, közben sózzuk, borsozzuk, és ha szükséges, pótoljuk alatta az olajat.

Mikor alaposan lepirultak a zöldségek, öntünk alá egy kevés vizet, és megszórjuk fűszerpaprikával. Meghintjük köménnyel és beletesszük a szeletelt fokhagymát, és ha a víz elpárolgott, újra felöntjük. Ezt még egyszer megismételjük, hogy jó szaftos alapot kapjunk, majd hozzáadjuk a halról leszedett apró darabokat. Felöntjük a maradék vízzel. 15 percig főzzük, majd egy turmixgépben krémesre zúzzuk a tejszínnel és a felkockázott hideg vajjal.
Visszaöntjük a lábasba, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a tejfölt. Folyamatos kevergetés mellett kiforraljuk és félretesszük.

Lazacsteak serpenyőben sütve:

A lazacszeleteket sózzuk, borsozzuk, és egy serpenyőben, nagy lángon elősütjük a bőrös oldalát egy kevés olajon. Mellédobunk egy kocka vajat, és meglocsolgatjuk a halat a felolvadt vajjal. Berakjuk a 180 fokra előmelegített sütőbe serpenyővel együtt, készültségi foktól függően 8-12 percre, majd a paprikás mártással és krumplipürével tálaljuk. A tetejére durvára vágott kaprot teszünk, és reszelünk rá egy kevés citromhéjat.

  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Sütési idő: 8-12 perc

Forrás: SK

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük