Milyen pontycsalit használjunk?

A horgászok egyik kedvenc célhala a ponty, amelynek horgászatára egész iparág épült.
Mégis sokszor nehéz eldönteni, hogy vajon melyik pontycsali lesz az igazi, ezért az alábbiakban a csalik kínálatával igyekszünk megkönnyíteni a tudatos választást.
Házi pontycsalik kínálata
A kukorica az egyik leggyakrabban használt pontycsali, amelynek népszerűsége olcsóságából adódik, s abból, hogy rengeteg formában előfordul. Mivel alapvető táplálék a halgazdaságokban is, a horgászok 99 százaléka már használt kukoricát csaliként. A legismertebb a csemegekukorica, amelyet megvásárolhatunk konzervben, fagyasztva, vagy nyersen is csövestől. Natúr változatban kínálható, de bármilyen aromával ízesítve szintén jó.
A legolcsóbb pontycsalik között szerepel a takarmánykukorica, bármely takarmány boltban kapható és könnyen felhasználható. Gyakran kínálják a horgászok csaliként szárazon átfúrva és hajszálelőkén kínálva. Könnyíthető szivacs- vagy hungarocell-darabbal is. Lehetőség szerint a takarmány kukoricát főzzük át, ha lehet a szabadban, mert kellemetlen az illata.
A tigrismogyoró is igen népszerű pontycsali, napjainkban pedig elterjedőben van hazánkban is. A tigrismogyoró a növény gyökerén található gumó, lényegében ez a növény gyökérzetének a része. A tigrismogyorót hajszál előkén lehet felkínálni, mivel kemény, és jól átszúrható. Többféle ízesítésben is kapható a kisebb üveges kiszereléstől kezdve a zsákos verziókig.
Megemlíthető még a kenyér is, amelyet pontyozáshoz leggyakrabban paprikás, fahéjas és más ízesítéssel használnak. Régebben még dohányos ízesítésű kenyérrel is horgásztak. A kenyér előnyös, mert lebeg, és folyamatosan oldódik, de ugyanez a hátránya is, mert többször frissíteni kell a csalit a használata közben.
Az élő csalik főként a vadvízen történ horgászáshoz nélkülözhetetlenek. Közülük megemlítendő a döglégy lárvájaként ismert csontkukac, amely azért népszerű, mert a halak természetes környezetében is megtalálható. Remekül kombinálható csemegekukoricával, vagy valamilyen lebegő tulajdonsággal rendelkező csalival.
Szintén természetes táplálék a halaknak a giliszta, amelynek három fajtáját is használják horgászatra. Boltokban leggyakrabban a dendrobaena giliszta kapható, míg a harmat gilisztákat nekünk kell összegyűjteni párás hajnalokon vagy eső után. A Dunán használata első osztályú tud lenni, de összegyűjtése körülményes. Igazi csemege még a halaknak a szúnyoglárva is, amely több méretben is kapható, de használata némi tudást is igényel.
Mesterséges ponty csalik
A mesterséges csalik kínálatában a szilikon termés, vagy lárva-utánzatok bőséges változatával találkozhatunk. A legismertebb talán a szilikon kukorica, amelyet minden nagy gyártó kínálatában megtalálhatunk. Általában valamilyen ízesített formában kapható, de előfordul ízesítetlen változatban is.
A mesterséges pontycsalik között nagy népszerűségnek örvendenek a bojlik és a pelletek. Vannak süllyedő, lebegő verziók, upsterek és waftersek, melyek a horgot épp csak kikönnyítik. Ezeken belül találkozhatunk még főzött és szárított pelletekkel, bojlikkal, valamint etetésre és csalizásra használható méretekkel és kiszerelésekkel.
A nyári meleg beköszöntével nagyon eredményes tud majd lenni az intenzív illatú, büdösebb jellegű erjesztett kukorica, tigrismogyoró, búza, kender, illetve ezek kombinációja. A büdös kukorica otthon is könnyen elkészíthető, nem kell boltban megvásárolni. Így nagy mennyiségben tudunk etetni is vele és más magvakkal, de emellett horgon is felkínálható. Nyáron nemcsak az erjesztett csalik működhetnek, de az intenzív fűszerezésű, szagos csalik is igen jó szolgálatot tehetnek. A különféle kagylós, májas, vagy az örök halas csalik egyaránt jól működhetnek a ponty halászatnál is.
2025. április 7.
EU-s ólomkorlátozások a horgászatban
2025. április 4.
Milyen pontycsalit használjunk?
2025. április 3.
Mindent tud a pisztrángról
2025. április 2.
Turista horgászengedély — a 90 napos horgászjegy
2025. április 2.
Takács Péter: Engem a víz az, ami abszolút megnyugtat
2025. április 1.