Nyári lazacos bowl

Megosztás:
Forrás: SK

Színek, izgalmas ízek és textúrák – ilyen ez a lazactál, ami a család és barátok kedvence lesz! Nemcsak mutatós és finom, de gyorsan el is készül, ráadásul mindenki a kedve szerint állíthatja össze a tányérján az étel elemeit.

Hozzávalók 4 főre

A halhoz

  • 2 db citrom leve
  • 4 ek méz
  • 100 ml szójaszósz
  • 4 ek dijoni mustár
  • 3 ek barna cukor
  • 4 ek olívaolaj
  • 600 g lazacfilé

A mangós-epres salsához

  • 3 db mangó
  • 500 g friss eper
  • 2 fej lila hagyma (100 g/fej)
  • 1 csokor koriander
  • só, bors
  • 2 db citrom leve
  • 2 tk méz
  • 2 db friss jalapeno

A mártogatóshoz

  • 300 g natúr joghurt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ½ csokor kapor
  • ½ csokor menta
  • 3 tk őrölt szumák
  • 50 ml olívaolaj

Az összeállításhoz

  • 2 db érett avokádó
  • 8 db búzatortillalap
  • bő étolaj a sütéshez
  • 500 g főtt rizs
  • 2 db lime
  • 1 csokor snidling

A lazacos bowl első lépéseként elkészítjük a marinádot a halhoz. Egy tálban összekeverjük a citromok kifacsart levét a mézzel, a szójaszósszal, a dijoni mustárral, a barna cukorral és az olívaolajjal. A lazacot 4 szeletre vágjuk és beletesszük a páclébe kb. 25 percre.

Közben a salsához apróra kockázzuk a megmosott mangót, a friss epret és a lila hagymát. Belekeverjük a felaprított koriandert és ízesítjük sóval, borssal, citromlével és mézzel. Hozzáadjuk a felaprított jalapenót, összekeverjük és felhasználásig a hűtőbe tesszük.

A mártogatóshoz egy aprító segítségével összedolgozzuk a joghurtot a többi hozzávalóval.

A bepácolt lazacot a forró grillre helyezzük bőrével lefelé és 6-8 percig sütjük, amíg a bőre teljesen megpirul és könnyedén fel tudjuk szedni a grillről. A méz és a cukor miatt lehet, hogy jobban oda fog kapni, de a bőrét úgysem fogjuk felhasználni az ételhez, úgyhogy ez nem probléma. Megfordítjuk és a másik oldalán is sütjük még 3-4 percet. Amikor kész van, leszedjük a grillről és félretesszük. A félbevágott avokádót a vágott felével lefelé szintén megsütjük a grillen.

A házi tortillachipshez a tortillalapokat háromszög formára vágjuk és forró olajban kisütjük. Amikor aranybarna, kivesszük egy papírtörlőre.

Jöhet is a tálak összeállítása: a főtt rizst elosztjuk a tálak között, majd erre kerül a bőrétől megszabadított grillezett lazac és az epres-mangós salsa. Mellé helyezzük az avokádó- és lime-szeleteket, a ropogós tortillachipset, majd frissen aprított snidlinggel megszórjuk a tetejét és a mártogatósból is csurgatunk rá.

  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Pácolás: 25 perc

Forrás: SK

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük