Nyári lazacos bowl

Színek, izgalmas ízek és textúrák – ilyen ez a lazactál, ami a család és barátok kedvence lesz! Nemcsak mutatós és finom, de gyorsan el is készül, ráadásul mindenki a kedve szerint állíthatja össze a tányérján az étel elemeit.
Hozzávalók 4 főre
A halhoz
- 2 db citrom leve
- 4 ek méz
- 100 ml szójaszósz
- 4 ek dijoni mustár
- 3 ek barna cukor
- 4 ek olívaolaj
- 600 g lazacfilé
A mangós-epres salsához
- 3 db mangó
- 500 g friss eper
- 2 fej lila hagyma (100 g/fej)
- 1 csokor koriander
- só, bors
- 2 db citrom leve
- 2 tk méz
- 2 db friss jalapeno
A mártogatóshoz
- 300 g natúr joghurt
- 3 gerezd fokhagyma
- ½ csokor kapor
- ½ csokor menta
- 3 tk őrölt szumák
- 50 ml olívaolaj
Az összeállításhoz
- 2 db érett avokádó
- 8 db búzatortillalap
- bő étolaj a sütéshez
- 500 g főtt rizs
- 2 db lime
- 1 csokor snidling
A lazacos bowl első lépéseként elkészítjük a marinádot a halhoz. Egy tálban összekeverjük a citromok kifacsart levét a mézzel, a szójaszósszal, a dijoni mustárral, a barna cukorral és az olívaolajjal. A lazacot 4 szeletre vágjuk és beletesszük a páclébe kb. 25 percre.
Közben a salsához apróra kockázzuk a megmosott mangót, a friss epret és a lila hagymát. Belekeverjük a felaprított koriandert és ízesítjük sóval, borssal, citromlével és mézzel. Hozzáadjuk a felaprított jalapenót, összekeverjük és felhasználásig a hűtőbe tesszük.
A mártogatóshoz egy aprító segítségével összedolgozzuk a joghurtot a többi hozzávalóval.
A bepácolt lazacot a forró grillre helyezzük bőrével lefelé és 6-8 percig sütjük, amíg a bőre teljesen megpirul és könnyedén fel tudjuk szedni a grillről. A méz és a cukor miatt lehet, hogy jobban oda fog kapni, de a bőrét úgysem fogjuk felhasználni az ételhez, úgyhogy ez nem probléma. Megfordítjuk és a másik oldalán is sütjük még 3-4 percet. Amikor kész van, leszedjük a grillről és félretesszük. A félbevágott avokádót a vágott felével lefelé szintén megsütjük a grillen.
A házi tortillachipshez a tortillalapokat háromszög formára vágjuk és forró olajban kisütjük. Amikor aranybarna, kivesszük egy papírtörlőre.
Jöhet is a tálak összeállítása: a főtt rizst elosztjuk a tálak között, majd erre kerül a bőrétől megszabadított grillezett lazac és az epres-mangós salsa. Mellé helyezzük az avokádó- és lime-szeleteket, a ropogós tortillachipset, majd frissen aprított snidlinggel megszórjuk a tetejét és a mártogatósból is csurgatunk rá.
- Elkészítési idő: 1 óra
- Pácolás: 25 perc
Forrás: SK
- Hatalmas razziát tartottak a Tisza-tónál, tíz horgász megbukott
- A „kantáros” halak miatt szigorítanak Tiszakécskén
- Horgászati tilalom lépett életbe Maconkán a vízhiány miatt
- Horgászati tilalmat rendeltek el a halpusztulással sújtott balassagyarmati tavon
- Bivalyok mellett aprította a törpeharcsákat
- Hátrányból fordítva nyerte meg a Női Feeder OB-t Rudnai Csilla
2025. augusztus 14.
Több száz kilós bemutatkozó fogás
2025. augusztus 14.
Ellopták a falu barátságos koi pontyát
2025. augusztus 14.
Veszélyes meglepetés a Velencei-tóban
2025. augusztus 13.
Nagyon közel kerültek a harmincéves országos jászkeszegrekordhoz
2025. augusztus 13.
Öt évre meghosszabbították a Balaton jelenlegi vízszintszabályozását
2025. augusztus 13.