Pontypörkölt túrós csuszával

Megosztás:
Forrás: SK

Hozzávalók (4 főre)

  • 250 g kenyérszalonna
  • 100 g kolozsvári szalonna
  • 1 fej vöröshagyma (180 g/fej)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom (90 g/db)
  • 1 db tv-paprika (70 g/db)
  • 1.3 kg pontyfilé
  • 2 ek daráltpaprika-krém
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 900 ml víz
  • só, bors
  • 1 db chilipaprika

Elkészítés

A kenyérszalonnát kb. 0,5 cm-es kockákra vágjuk, és közepesen forró serpenyőben, kb. 7 perc alatt kisütjük a zsírját. A bőrét is tegyük bele, viszont azt a főzés során se vegyük ki, hadd főjön bele a füstös íze. Amikor félidőnél járunk, hozzáadjuk a kb. 4 cm-es darabokra vágott kolozsvári szalonnát is. Miután megpirultak, kiszedjük őket és a zsírból annyit leöntünk, hogy kb. fél dl maradjon a serpenyőben.
Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd 5 perc dinsztelés után az apró kockákra vágott paradicsomot és tv-paprikát is. A pontyot bőrrel lefelé, a hústól indulva, de a bőrt nem átvágva minél sűrűbben beirdaljuk, így elérve azt, hogy ha nem vagyunk rutinos halevők, ne a sürgősségin kössünk ki. További 3 perc pirítás után a serpenyőbe tesszük a kb. 3 cm-es kockákra vágott pontyot is. Közepesen erős hőfokon 2 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a daráltpaprika-krémet, a fűszerpaprikát, felöntjük annyi vízzel, amiből a halak még ki-kikandikálnak, sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a chilipaprikát, és közepes hőfokon 20 percig főzzük.

A csuszatésztához a tésztát bő, sós vízben kifőzzük a csomagoláson feltüntetett idő alatt, majd összekeverjük a túróval és a tejföllel. Enyhén megsózzuk, majd hozzákeverjük az előzőleg kisütött szalonnapörcöt.

A pörköltet a túrós csuszával és a kolozsvári szalonnával tálaljuk, végül kicsit meglocsoljuk a szalonna zsírjával is, és ha csípősen szeretjük, ízlésünk szerint belenyomjuk a benne főtt chilipaprikát is.

Forrás: SK

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük