43 csapat vett részt az idei halfőző versenyen

Megosztás:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A MA-HAL 49. Országos Halfőző Versenyének Vác, Dunapart adott otthont. Az esemény ismét rávilágított, milyen fontos szerepet tölthet be a hal a hazai gasztronómiában és a fogyasztói szokásokban.

A versenyen 43 csapat mutatta meg tudását, ami növekedést mutat az előző évekhez képest, és aláhúzza a szakmai közösség aktív részvételét és elhivatottságát. A zsűri elé összesen 62 különféle halétel került, ami széles spektrumát mutatta be a halak felhasználási lehetőségeinek, a hagyományos halászléktől egészen a modern, kreatív kreációkig. A nevezők között egyaránt voltak hivatásos szakácsok, halászati szakemberek, és amatőr csapatok is, ami a rendezvény inkluzív jellegét erősítette.

A Halfőző Verseny látogatottsága túlszárnyalta a szervezők várakozásait is. A becslések szerint 3-4 ezer érdeklődő látogatott el a váci helyszínre, ami azt bizonyítja, hogy a halételek iránti érdeklődés a nagyközönség körében is óriási. A hatalmas tömeg nemcsak a versenyre volt kíváncsi, hanem a különféle halászlé és sült hal ételeket is örömmel kóstolta.

Ez a nagyszabású érdeklődés különösen figyelemre méltó, ha figyelembe vesszük a KSH és az Európai Unió statisztikai hivatalainak adatait, amelyek szerint Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás jelentősen elmarad az uniós átlagtól.

Míg az EU-ban átlagosan 20-25 kg halat esznek évente, addig itthon ez a szám mindössze 5-6 kg körül mozog. A verseny sikere és a nagyszámú látogató azonban jó jelzés lehet a haltermelői szektornak, hiszen mutatja a fogyasztói igény és a piaci potenciál meglétét.
A MA-HAL és a hozzá hasonló szervezetek rendezvényei tehát nem csupán szakmai találkozók, hanem fontos figyelemfelhívó események is, amelyek célja a hazai halfogyasztás népszerűsítése és a magyar halgazdaságok szerepének erősítése. A 49. Országos Halfőző Verseny bebizonyította, hogy a halételek a magyar konyha méltó, népszerű és ízletes részét képezik.

Alpári György gasztronómus, aki a legnépesebb „Egyéb halétel” kategória zsűrijét vezette két érdekességre hívta fel a figyelmet. Az egyik, hogy ezen a főző versenyen a ponty nyert a harcsával szemben. Azaz, hogy most a pontyból készült ételek jobbak voltak, szebben tálaltak, jobban ízesítettek. A másik, hogy a ponty esetén is megfigyelhető, a szőlőknél borászatoknál ismert terroir jelleg. Érezhető volt a halak húsánál, azok a finom különbségek melyek egyértelműen az élőhelyre vezethetők vissza.

A rendezvény nemcsak a szakmának nyújtott platformot, hanem a nagyközönség számára is élményt és inspirációt adott, hozzájárulva a fenntartható és egészséges táplálkozás népszerűsítéséhez.

EREDMÉNYEK

Dunai jellegű halászlé kategóriában:

  1. Hunyák Ferenc és csapata
  2. Bajai Halászléfőző Lovagrend – Munk Erik
  3. Laskói Ifjúsági Egyesület

Tisza-Körösi jellegű halászlé kategóriában:

  1. Pick Up Drive Romhány
  2. Donkó Zsolt (Tiszahalker Kft.)
  3. Hal Evő Vadászok

Egyéb halétel kategóriában:

  1. Grundéns (Silver Kiss Kft.) – Filézett ponty paprikás kapros túrós csuszával
  2. ARANYPONTY GÖDÖLLŐ – Harcsa pástétom
  3. ARANYPONTY GÖDÖLLŐ – Sültes tál

Különdíjak

  • Közönség díj: Aranyhalak (Tóth Sándor)
  • Gyerekbarát halétel díj: Berettyóparti Vad-Halak (Oszlánczi Ignác)

Az eseményről készült galéria a magyarmezogazdasag.hu oldalon érhető el!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük