Bakonyi halgombócleves – krémes, gombás kényeztetés a tányérodon

Megosztás:
Forrás: SK

Krémes, gombás, tejfölös bakonyi halgombócleves: tartalmas, mégis könnyed fogás, ami a klasszikus hazai ízeket új szintre emeli.

Bakonyi halgombócleves – a klasszikus ízek új köntösben 🥣

Ez nem az a leves, amit csak úgy elszürcsölünk – ebben halgombóc van, ráadásul nem is kevés! 😋

A bakonyi halgombócleves igazi különlegesség:

  • Krémes, tejfölös-paprikás alap
  • Gomba és zöldségek
  • Halgombócok, ami könnyedebb, mégis tartalmas alternatívát nyújt a hagyományos húsos változathoz képest

Tökéletes választás, ha valami hazait ennél, de nem szeretnél nehéz fogást. Komfortos, laktató, és egyszerűen ellenállhatatlan – bakonyi módra felturbózva. 🍄🐟

Hozzávalók (4 főre)

  • 600 g szeletelt ponty
  • 2 ek sertészsír
  • 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 3 db paradicsom (90 g/db)
  • 300 g csiperkegomba

A gombóchoz

  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 60 g zsemlemorzsa
  • 1 tk fűszerpaprika
  • bors
  • 1 db tojás

A tálaláshoz

  • 4 ek tejföl
  • 0.5 csokor petrezselyem

Elkészítés

  1. A pontyszeleteket lefilézzük, a filéket megtisztítjuk és lebőrözzük.
  2. A csontokat és az apróbb darabokat a bőrrel együtt egy nagy fazékba rakjuk, felöntjük 2 l vízzel, nagy lángon felforraljuk, majd közepes lángon 20 percig főzzük. Közben a keletkező habot leszedjük a tetejéről.
  3. A pontyfilét ledaráljuk.
  4. Egy másik lábasban felhevítjük a zsírt, és világosbarnára dinszteljük benne a finomra vágott vöröshagymát. A hagyma felét kivesszük és félretesszük a gombóchoz, a maradékra rádobjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük, majd egyből mehet rá a felkockázott paradicsom is.
  5. Felöntjük 100 ml vízzel és zsírjára pirítjuk, vagyis addig pároljuk, amíg az összes víz elfogy alóla.
  6. Ekkor újra felöntjük 100 ml vízzel, és ezt még egyszer megismételjük. Ezután a hagymás alapra dobjuk a felszeletelt gombát. Elkeverjük és rászűrjük a halalaplevet, majd sózzuk. Közepes lángon főzzük 15 percig, amíg összeállítjuk a gombócot.
  7. A darált pontyhúshoz mehet a félretett dinsztelt vöröshagyma, a felaprított petrezselyem, a zsemlemorzsa és a fűszerpaprika. Sózzuk, borsozzuk, majd a tojást kettéválasztjuk, a tojássárgáját belekeverjük, végül a habbá vert fehérjével lazítjuk a masszát.
  8. Vizes kézzel 3-4 cm átmérőjű gombócokat formázunk belőle, és óvatosan a levesbe helyezzük őket.
  9. Vigyázzunk, hogy a leves ne forrjon túlságosan, mert akkor széteshetnek a gombócok. 5 percig főzzük még a levest.
  10. Amint elkészült, tányérokba szedjük, tejföllel és aprított petrezselyemmel tálaljuk.

Hűtőben 2 napig simán eláll, újramelegítve is finom, csak óvatosan a gombócokkal. Friss kenyérrel, csipetkével vagy csak magában is laktató.
Ha szereted a bakonyi ragut és nyitott vagy a halas vonalra, ez a leves garantáltan bejön majd!

Forrás: SK

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük