Bakonyi halgombócleves – krémes, gombás kényeztetés a tányérodon
Krémes, gombás, tejfölös bakonyi halgombócleves: tartalmas, mégis könnyed fogás, ami a klasszikus hazai ízeket új szintre emeli.
Bakonyi halgombócleves – a klasszikus ízek új köntösben 🥣
Ez nem az a leves, amit csak úgy elszürcsölünk – ebben halgombóc van, ráadásul nem is kevés! 😋
A bakonyi halgombócleves igazi különlegesség:
- Krémes, tejfölös-paprikás alap
- Gomba és zöldségek
- Halgombócok, ami könnyedebb, mégis tartalmas alternatívát nyújt a hagyományos húsos változathoz képest
Tökéletes választás, ha valami hazait ennél, de nem szeretnél nehéz fogást. Komfortos, laktató, és egyszerűen ellenállhatatlan – bakonyi módra felturbózva. 🍄🐟
Hozzávalók (4 főre)
- 600 g szeletelt ponty
- 2 ek sertészsír
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 1 tk fűszerpaprika
- 3 db paradicsom (90 g/db)
- 300 g csiperkegomba
- só
A gombóchoz
- 0.5 csokor petrezselyem
-
60 g zsemlemorzsa
-
1 tk fűszerpaprika
- só
-
bors
-
1 db tojás
A tálaláshoz
- 4 ek tejföl
- 0.5 csokor petrezselyem
Elkészítés
- A pontyszeleteket lefilézzük, a filéket megtisztítjuk és lebőrözzük.
- A csontokat és az apróbb darabokat a bőrrel együtt egy nagy fazékba rakjuk, felöntjük 2 l vízzel, nagy lángon felforraljuk, majd közepes lángon 20 percig főzzük. Közben a keletkező habot leszedjük a tetejéről.
- A pontyfilét ledaráljuk.
- Egy másik lábasban felhevítjük a zsírt, és világosbarnára dinszteljük benne a finomra vágott vöröshagymát. A hagyma felét kivesszük és félretesszük a gombóchoz, a maradékra rádobjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük, majd egyből mehet rá a felkockázott paradicsom is.
- Felöntjük 100 ml vízzel és zsírjára pirítjuk, vagyis addig pároljuk, amíg az összes víz elfogy alóla.
- Ekkor újra felöntjük 100 ml vízzel, és ezt még egyszer megismételjük. Ezután a hagymás alapra dobjuk a felszeletelt gombát. Elkeverjük és rászűrjük a halalaplevet, majd sózzuk. Közepes lángon főzzük 15 percig, amíg összeállítjuk a gombócot.
- A darált pontyhúshoz mehet a félretett dinsztelt vöröshagyma, a felaprított petrezselyem, a zsemlemorzsa és a fűszerpaprika. Sózzuk, borsozzuk, majd a tojást kettéválasztjuk, a tojássárgáját belekeverjük, végül a habbá vert fehérjével lazítjuk a masszát.
- Vizes kézzel 3-4 cm átmérőjű gombócokat formázunk belőle, és óvatosan a levesbe helyezzük őket.
- Vigyázzunk, hogy a leves ne forrjon túlságosan, mert akkor széteshetnek a gombócok. 5 percig főzzük még a levest.
- Amint elkészült, tányérokba szedjük, tejföllel és aprított petrezselyemmel tálaljuk.
Hűtőben 2 napig simán eláll, újramelegítve is finom, csak óvatosan a gombócokkal. Friss kenyérrel, csipetkével vagy csak magában is laktató.
Ha szereted a bakonyi ragut és nyitott vagy a halas vonalra, ez a leves garantáltan bejön majd!
Forrás: SK
- Védett halak, inváziós fajok és új módszerek: meglepő eredmények a főcsatornából
- Orvhalászat és erőszak a Gólem-tónál: bírósági ítélet született
- Téli tilalom a vermelő harcsák védelmére
- Új helyszínen vizsgálják a tiszai vízlépcső megépítésének lehetőségét
- Megható búcsú Maconkán – Több százan emlékeztek Dérer Istvánra
- Új országos rekord: bagolykeszeg a Kis-Dunán!
2025. december 7.
Bakonyi halgombócleves – krémes, gombás kényeztetés a tányérodon
2025. december 7.
Madárbarát pillanat: jégmadár és horgász találkozása a vízparton
2025. december 6.
Az inváziós halfajok veszélyei hazánk vizeiben
2025. december 6.
FishFaceID: a mesterséges intelligencia forradalma a halgazdálkodásban
2025. december 5.