Tonhal saláta citrusos ropogós morzsával
A frissen sütött tonhalnál kevés finomabb dolog van, de ahhoz érdemes egy picit közelebb lenni a tengerhez. Egy konzerv tonhalnak, lássuk be, a frisshez nem sok köze van, de szuper salátát lehet belőle készíteni, rajta citrusos, fűszeres ropogós morzsával (amit akár tésztára, vagy egy krémlevesre is szórhatunk). Pillanatok alatt megvan és kész is egy gyors hétköznapi ebéd, amitől nem is kerülünk kétórás kajakómába munkaidő közben.
Hozzávalók 2 személyre
- 100 g (csomagolt) zöldsaláta keverék
- 12 szem koktélparadicsom
- 0.5 db kígyóuborka
- 1 konzerv tonhalkonzerv, leszűrve (80 grammos csomag)
- 1 marék olajbogyó
- 1 kis csokor friss kapor
a morzsához
- 30 g pankomorzsa/rusztikus zsemlemorzsa
- 30 g hántolt mandula
- 1 db kezeletlen héjú citrom
- 1 db narancs lereszelt héja
- 1 csokor petrezselyem
az öntethez
- olívaolaj
- citromlé
- 1 tk méz
- só, bors
A csomagolt zöldsaláta keverékek közül, azt a fajtát nagyon szeretem, amiben nyers céklacsíkok vannak. Ehhez a recepthez is ideális.A morzsához felforrósítunk egy serpenyőt és az apróra vágott mandulát és a pankormorzsát kevés olívaolajon, folyamatosan rázogatva, aranybarnára sütjük. A tűzről levéve kihűtjük, majd hozzáreszeljük a citrusok héját és beleszórjuk az apróra vágott friss petrezselymet. Az öntethez (vinnaigrette) kifacsarjuk a citromot, majd háromszoros mennyiségű olívaolajjal simára keverjük. Belecsurgatjuk a mézet, sózzuk, borsozzuk. A salátát összekeverjük a felezett koktélparadicsommal, a feldarabolt kígyóuborkával és az olajbogyóval, majd meglocsoljuk a vinnaigrettel, mehet rá az apróra vágott kapor is. Eloszlatjuk a tetején a tonhaldarabokat, majd tálalás előtt megszórjuk a ropogós morzsával.
Forrás: SK
- Orvhalászat és erőszak a Gólem-tónál: bírósági ítélet született
- Új helyszínen vizsgálják a tiszai vízlépcső megépítésének lehetőségét
- Tiltott csatornából fogott pontyokat rejtegettek a rapsicok
- Éjjeli razzia a Kis-Balatonon: 120 kiló halat mentettek meg a halőrök
- Az inváziós halfajok veszélyei hazánk vizeiben
- Bakonyi halgombócleves – krémes, gombás kényeztetés a tányérodon
2025. december 11.
„Kapj rá!” egész évben: új lendületben a hazai halfogyasztás
2025. december 11.
Horgászok figyelem! Az RSD bejelentette a 2026-os szabálymódosításokat
2025. december 11.
Vészhelyzet a ködben – kritikus percek a Balatonon
2025. december 10.
Így lehet stresszmentes a karácsony
2025. december 10.
Spiccbotozás Siófokon: félreértett hal vagy ritka példány?
2025. december 10.