Digitális útlevelet kaphatnak az étkezési célú halak
Európa legjobb élelmiszer-biztonsági szakértői összefogtak, hogy fellépjenek a csalások ellen. Az Euronews követi őket ebben a különleges sorozatban, melynek címe: The Food Detectives. Az első epizódban a gyanús halügyeket vizsgáló csapattal ismerkedhetünk meg.
Évente több mint hárommillió tonna halat fognak ki és értékesítenek Európában, de a kontinensen eladott termék nem minden esetben az, aminek látszik.
Az ágazat gyakran szembesül kérdésekkel a nyomonkövethetőség, az átláthatóság és a csalások kapcsán.
Előfordulhat, hogy a halat olyan területen vagy az év olyan időszakában fogják ki, ahol és amikor az éppen tilos. Olyan eszközöket is alkalmazhatnak, amelyek használata tiltott, vagy hamis tanúsítványt mellékelnek hozzájuk.
További problémát jelent, hogy a különböző halászati eszközök és módszerek elnevezései nem egységesek Európa-szerte. Ez az összetettség tovább nehezíti az átláthatóság és a nyomonkövethetőség fenntartását a nemzetközi ellátási láncokban.
Ezért Truls Bakkejord Ræder és Karolina Gruhn élelmiszer-detektívek egy olyan megoldáson dolgoznak, amely sokkal nehezebbé teszi a halászati csalást.
Karolina a minőségirányítást felügyeli az észak-lengyelországi Koszalinban működő Espersen halfeldolgozó üzemben, valamint a cég brit, vietnámi és dán gyáregységeiben is. Elmondása szerint a csalás általában még azelőtt történik, hogy az előre csomagolt fagyasztott hal megérkezik a gyárba.
„Biztosan meg tudjuk mondani, milyen halfajról van szó, felismerjük. De ránézésre nem tudjuk megállapítani, honnan származik, és milyen eszközzel vagy mikor fogták ki” – meséli az Euronewsnak.
Truls és Karolina most együtt dolgoznak azon, hogy kitöltsék az ellátási láncban lévő információs űröket.
„Szerintem az információval az a fő probléma, hogy ha létezik is, nehéz hozzáférni. Ezért minden egységnél, amit vizsgálunk, némi nyomozásra van szükség” – ismeri el Truls.
A végső céljuk egy olyan digitális, hamisíthatatlan formátumú, új típusú termékútlevél létrehozása, amely a halat végigköveti a tengertől egészen a boltok polcáig.
Karolina elmagyarázza, hogy jelenleg – digitális termékútlevél híján – még egy fejlett ERP-rendszer mellett is rendkívül időigényes pontosan nyomon követni, melyik hal melyik termékbe került.
„Reméljük, hogy az a munka, amit most végzünk, iparági szabvánnyá válik, és a halászati ágazat különböző ellátási láncainak valamennyi szereplője egységes módon gyűjtheti össze és oszthatja meg az adatokat, így amikor majd meglátunk egy halat a tányérunkon, pontosan tudni fogjuk, hogy mi az, és hogy fenntartható módon fogták-e ki” – zárja gondolatait Truls.
Forrás: pecaverzum.hu
- Állományfelmérés Akasztón: nagy fogások és izgalmas változások
- Horgászok figyelem! Az RSD bejelentette a 2026-os szabálymódosításokat
- Felfüggesztés fenyegeti a lejárt vizsgájú halőröket
- Éjjeli razzia a Kis-Balatonon: 120 kiló halat mentettek meg a halőrök
- Bakonyi halgombócleves – krémes, gombás kényeztetés a tányérodon
- Tiltott csatornából fogott pontyokat rejtegettek a rapsicok
2025. december 15.
Felfüggesztés fenyegeti a lejárt vizsgájú halőröket
2025. december 15.
Melyik faj lesz az év hala 2026-ban?
2025. december 15.
Tovább bővült a horgászszervezetek gépjárműparkja
2025. december 14.
Harcsahalászlé egyszerűen: lassan fő, gyorsan elfogy
2025. december 14.
Szokatlan halmozgás Mezőkövesden: miért “forrt” a víz?
2025. december 14.