Nyolc tonna fölé jutottak a Tisza-tavi halászok

Megosztás:
Fotó: Mohosz Tisza-tavi kirendeltsége

Hat hónap alatt több mint nyolc tonna busától és törpeharcsától szabadították meg a Tisza-tavat a hivatásos halőrök.

Áprilisban kezdődött meg az idei ökológiai célú szelekciós halászat a Tisza-tavon. A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) Tisza-tavi kirendeltségével szerződésben álló halászok ekkor 2451 kilogramm halat fogtak.

A munka májusban is folytatódott, de a zsákmány mennyisége 1242 kilogrammra csökkent. A nyári hónapok közül június bizonyult a leggyengébbnek, mindössze 53 kilogramm hal került ki a vízből. Júliusban viszont kiemelkedő eredményt értek el a halászok, 2374 kilogrammot fogtak, míg augusztusban 660 kilogramm volt a zsákmány.

Ősszel ismét növekedett a fogási mennyiség: szeptemberben 1656 kilogramm nem őshonos halat távolítottak el a tóból.
A MOHOSZ Tisza-tavi kirendeltségének adatai szerint az év eddigi időszakában összesen 8436 kilogramm busát és törpeharcsát fogtak ki, így ennyivel tehermentesült a Tisza-tó ökoszisztémája.

A szelekciós halászat 2015 óta zajlik a tavon. Az első évben még egyetlen halász dolgozott, aki 12 tonna törpeharcsát távolított el. 2016-ban már három halász vett részt a programban, és összesen 5,5 tonna busát valamint 18 tonna törpeharcsát fogtak.

A törpeharcsa-állomány fogási adatai az első években folyamatosan növekedtek, majd 2018-ban érték el a csúcsot, amikor hét halász 84,5 tonna törpeharcsát emelt ki a vízből varsákkal és csapdákkal. Azóta a mennyiség évről évre csökken. A 2022-es átmeneti növekedést követően 2023-ban a fogási adatok már közelítettek a program első évének szintjéhez.

A visszaesés oka valószínűleg a faj hosszú távú, folyamatos gyérítése, valamint egy, a törpeharcsát sújtó vírusos megbetegedés is lehet.

A busa halászata ennél változékonyabb képet mutat. A fogási mennyiségek alakulását a piaci kereslet is befolyásolja, mivel a halászok csak annyi busát fognak, amennyit értékesíteni tudnak. A kezdeti néhány mázsás tételek után 2020-ban jelentősen nőtt a kifogott busa mennyisége.

A legfrissebb adatok alapján a busaállomány nem mutat egyértelmű csökkenést, ami feltehetően az éghajlatváltozással függ össze. A régióban tapasztalható felmelegedés ugyanis kedvezhet e halfaj szaporodásának és terjedésének is.

Forrás: Pecaverzum

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük