Tejfölös harcsapaprikás csuszával

Hozzávalók (6főre):
- 500 g kenyérszalonna
- 1 db paradicsom (90 g/db)
- 1 tb tv-paprika (100 g/db)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma (150 g/fej)
- só, bors
- 800 ml halalaplé
- 2 ek fűszerpaprika
- 2 kg szürkeharcsa-filé
- 200 g tejföl
- 100 ml tejszín
- 1 ek finomliszt
A csuszához:
- 400 g tejföl
- 450 g túró
- 400 g csuszatészta
- só, bors
- 2 csokor kapor
A tálaláshoz:
- 200 g tejföl
- pár levél kapor
Elkészítés:
A szalonnát 5 mm-es kockákra vágjuk, és egy fazékban elkezdjük közepes lángon pirítani, amíg tepertővé válik.
A halfilé szélét körbevágjuk, és a vékonyabb, zsírosabb darabokat (kb. 200 g-ot) félretesszük az alapba. A többit kb. féltenyérnyi méretűre vágjuk, megsózzuk és félretesszük.
Kivesszük a sült szalonnapörcöket, és a zsír kétharmadát félretesszük. A maradék forró zsírban megpirítjuk a félbevágott paradicsomot és paprikát. Sütés közben szétnyomkodjuk a paradicsomot, majd ha mindkettő kezdi elveszíteni jellegét, hozzáadjuk a szeletelt fokhagymát és a finomra vágott vöröshagymát. Sózzuk, borsozzuk és alaposan megpirítjuk, majd hozzáöntünk körülbelül 0,5 dl alaplevet. Amint újra forr, meghintjük fűszerpaprikával. Felöntjük a maradék alaplével és hozzáadjuk a halról letisztított apróbb darabokat. Addig főzzük az alapot, míg a hagyma és a hal is teljesen megpuhul.
A csuszatésztát bő sós vízben kifőzzük a csomagoláson jelzett módon, leszűrjük és egy nagyobb tálban összekeverjük egy kevés szalonnazsírral. Hozzáadjuk a tejfölt, a szalonnapörc nagy részét, a felaprított kaprot és a túrót.
A halas alaphoz adjuk a tejfölt és a tejszínt. Lisztből kevés vízzel kikevert habarással sűrítjük, és alaposan összeforraljuk, majd botmixerrel krémesítjük. A halat tálalás előtt tíz perccel adjuk a mártáshoz, és közepes hőmérsékleten, de forralva készre főzzük. Tálaláskor az ételt megszórjuk a maradék sült szalonnával, a paprikásra egy kanált tejfölt is rakunk és pár levél kaporral díszítjük az ételt.
Elkészítési idő: 2 óra
Forrás: SK
2025. május 31.
Tonhalas töltött kelkáposzta, paradicsommártásban besütve
2025. május 30.
Tejfölös harcsapaprikás csuszával
2025. május 30.
Óriási törpeharcsa
2025. május 30.
Ezt minden horgásznak érdemes tudnia
2025. május 29.
Szárított lótetű – retro csali újragondolva!
2025. május 29.