Tejfölös harcsapaprikás csuszával

Megosztás:
Forrás: SK

Hozzávalók (6főre):

  • 500 g kenyérszalonna
  • 1 db paradicsom (90 g/db)
  • 1 tb tv-paprika (100 g/db)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma (150 g/fej)
  • só, bors
  • 800 ml halalaplé
  • 2 ek fűszerpaprika
  • 2 kg szürkeharcsa-filé
  • 200 g tejföl
  • 100 ml tejszín
  • 1 ek finomliszt

A csuszához:

  • 400 g tejföl
  • 450 g túró
  • 400 g csuszatészta
  • só, bors
  • 2 csokor kapor

A tálaláshoz:

  • 200 g tejföl
  • pár levél kapor

Elkészítés:

A szalonnát 5 mm-es kockákra vágjuk, és egy fazékban elkezdjük közepes lángon pirítani, amíg tepertővé válik.

A halfilé szélét körbevágjuk, és a vékonyabb, zsírosabb darabokat (kb. 200 g-ot) félretesszük az alapba. A többit kb. féltenyérnyi méretűre vágjuk, megsózzuk és félretesszük.

Kivesszük a sült szalonnapörcöket, és a zsír kétharmadát félretesszük. A maradék forró zsírban megpirítjuk a félbevágott paradicsomot és paprikát. Sütés közben szétnyomkodjuk a paradicsomot, majd ha mindkettő kezdi elveszíteni jellegét, hozzáadjuk a szeletelt fokhagymát és a finomra vágott vöröshagymát. Sózzuk, borsozzuk és alaposan megpirítjuk, majd hozzáöntünk körülbelül 0,5 dl alaplevet. Amint újra forr, meghintjük fűszerpaprikával.  Felöntjük a maradék alaplével és hozzáadjuk a halról letisztított apróbb darabokat. Addig főzzük az alapot, míg a hagyma és a hal is teljesen megpuhul.

A csuszatésztát bő sós vízben kifőzzük a csomagoláson jelzett módon, leszűrjük és egy nagyobb tálban összekeverjük egy kevés szalonnazsírral. Hozzáadjuk a tejfölt, a szalonnapörc nagy részét, a felaprított kaprot és a túrót.

A halas alaphoz adjuk a tejfölt és a tejszínt. Lisztből kevés vízzel kikevert habarással sűrítjük, és alaposan összeforraljuk, majd botmixerrel krémesítjük. A halat tálalás előtt tíz perccel adjuk a mártáshoz, és közepes hőmérsékleten, de forralva készre főzzük. Tálaláskor az ételt megszórjuk a maradék sült szalonnával, a paprikásra egy kanált tejfölt is rakunk és pár levél kaporral díszítjük az ételt.

Elkészítési idő:  2 óra

Forrás: SK

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük