Tonhalas töltött kelkáposzta, paradicsommártásban besütve

Hozzávalók (6 főre)
- 6 db nagyobb kelkáposzta levél
- só, bors
- 200 g barna rizs
- 500 g tonhal konzerv
- 1 fej lilahagyma (120 g/fej)
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 db citrom
- 1 csokor kapor
- 2 db tojás
- 1 l passata
- 1 szál angol zeller (50 g/szál)
- 60 g szeletelt fekete olivabogyó
- 6 ek olívaolaj
A tonhalas töltött kelkáposzta elkészítésének első lépéseként a kelkáposzta leveleket előfőzzük enyhén sós vízben 2 perc alatt, majd átemeljük hideg vízbe. Ha lehűlt, a vastag ereket kivágjuk belőle, és félretesszük.
A barna rizst bő, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük.
Egy keverőtálba tesszük a lecsöpögtetett tonhalat, és hozzáadjuk a finomra vágott lila- és fokhagymát, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, az aprított kaprot, a megfőtt rizst és a tojást, majd alaposan összekeverjük.
A tonhalas töltött kelkáposzta besütése
A káposzta leveleket kiterítjük és mindegyikbe egyenlő arányban belepakoljuk a tölteléket, és szorosan felgöngyöljük. Ügyeljünk arra, hogy a széleiket benyomjuk, hogy a töltelék ne tudjon kibuggyanni sütés közben.
Egy magas peremű tepsibe (kb. 30×30 cm-es, amibe belefér az összes káposzta) beleöntjük a passatát, és hozzáadjuk a 0,5 cm-es szeletekre vágott angol zellert, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük, majd ebbe fektetjük a batyukat és alufóliával lefedjük. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük először 45 percre, majd az idő letelte után levesszük a fóliát és még 15 percet sütjük.
Tányérba szedünk egy tekercset, végül megszórjuk olajbogyóval és meglocsoljuk olívaolajjal.
Forrás: SK
2025. június 18.
A horgászengedélyünk bánhatja, ha nem ismerjük fel
2025. június 17.
Százkilencven településen lesz szúnyoggyérítés
2025. június 17.
Lokális algavirágzás, árvaszúnyog-rajzás, csökkenő vízállás
2025. június 17.