Tenger gyümölcsei rizottó

Megosztás:
Forrás: SK

A rizottó az az étel, amit szinte bármilyen alapanyaggal tökéletes vacsorává lehet varázsolni. Tenger gyümölcseivel is kitűnő, nem mellesleg egyszerűen elkészíthető.

Hozzávalók 4 főre:

  • 500 g fagyasztott tenger gyümölcsei
  • 6 ek olívaolaj
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 1 fej salottahagyma (100 g)
  • 200 g arborio rizs
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ½ l hal- vagy zöldségalaplé
  • 1 csokor petrezselyem
  • 50 g hideg vaj

A tenger gyümölcsei rizottó elkészítéséhez kezdésként a tenger gyümölcseit forró olívaolajon megpirítjuk, majd felöntjük a borral és 3 percig főzzük. Leszűrjük, megőrizve a levét, hiszen erre még szükségünk lesz. A tengeri herkentyűket félrerakjuk.

Közepes lángon, olívaolajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát egy nagyobb serpenyőben. Amikor megpuhult a hagyma, hozzáadjuk a rizst és a fokhagymát egészben. Fehéredésig pirítjuk a rizst, majd felöntjük a félretett folyadék felével, folyamatosan rázogatjuk, kevergetjük. Mikor a folyadékot magába szívta, ráöntjük a folyadék másik felét is.

Amint annyira besűrűsödött, hogy a fakanalat végighúzva 2 másodpercig látjuk a serpenyő alját, felöntjük alaplével, folyamatos rázás és keverés mellett al dentére puhítjuk a rizsszemeket, közben kóstoljuk, és szükség esetén sózzuk. Ha elértük az al dente keménységet, hozzáadjuk az aprított petrezselymet és a tenger gyümölcseit, amivel tovább főzzük a rizottót. Ha megpuhult a rizs, és beállt a megfelelő sűrűség, levesszük a tűzről. A tökéletes állagot úgy tudjuk ellenőrizni, hogy a serpenyőt úgy mozdítjuk, mintha egy palacsintát szeretnénk megfordítani, és a rizottó egy hullám formájában visszacsapódik a serpenyőbe. Sűrűbb állag esetén további alaplével hígíthatjuk. Még forrón hozzákeverjük a hideg vajat is.

Fontos, hogy minél hamarabb fogyasszuk, ugyanis frissen a legjobb az állaga. Akár főételnek, akár előételnek is kiváló.

Forrás: SK

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük