Pontytaco

A pontytaco nem csak egy újabb halas étel! Élmény, ami bebizonyítja, hogy a pontytöpörtyű igenis lehet brutálisan ropogós!
Hozzávalók (2 főre):
- 250 g pontyfilé
- só
- 40 g rizsliszt
- 40 g kukoricaliszt
- 1 ek keményítő
- bő olaj a sütéshez
Az uborkasalsához
- 30 g savanyú uborka
- 30 g paradicsom
- 1/2 csokor friss kapor
- 2 tk olívaolaj
- 1 gerezd citrom
A wasabis majonézhez
- 40 g majonéz
- 2 tk wasabipaszta
Az összeállításhoz
- 2 db 20 cm-es taco tortilla
- 40 g jégsaláta
A pontyot, amilyen sűrűn csak tudjuk, a húsos felétől a bőr felé beirdaljuk, hogy a szálkákat átvágjuk, majd sózzuk és félretesszük. Egy tálban összekeverjük az apró kockákra vágott uborkát és paradicsomot, a finomra aprított kaprot, az olívaolajat és a citrom kifacsart levét. A majonézt jól összekeverjük a wasabival, a liszteket pedig elkeverjük a keményítővel.
A halról egy papírtörlővel leitatjuk a vizet, felvágjuk 1,5-2 cm-es kockákra, ha szükséges, ismét megsózzuk és a lisztes keverékbe forgatjuk. Egy szűrőkanállal vagy sima szűrővel kiemeljük, lerázzuk róla a felesleges lisztet és beletesszük a 180 fokra melegített olajba, ahol 4-5 perc alatt ropogósra sütjük. Ezután leitatjuk róla a felesleges olajat.
A tacókat egy forró, száraz serpenyőben oldalanként 15-15 másodperc alatt átmelegítjük, az egyik oldalukat megkenjük a majonézzel, beletesszük a csíkokra vágott jégsalátát, a pontyot, rákanalazzuk a salsát és félbehajtva már tálalhatjuk is.
Forrás: SK
2025. június 19.
Pontytaco
2025. június 19.
Ismét országos horgászverseny Nógrád vármegyében
2025. június 18.